Karlowe Wary
Czechy » Czechy Zachodnie
Źródła o leczniczym działaniu,
zdrowotne kąpiele, kolumnady, po których przechadzają się kuracjusze popijając bogatą w minerały, pyszną wodę, a także piękna architektura budowli i rozmaite festiwale kulturalne - to wszytko można znaleźć w
Karlowych Warach (czes. Karlovy Vary, niem. Karlsbad). To najsłynniejsze i największe
uzdrowisko w
Czechach, położone jest w zachodniej części kraju, ok. 120 km od
Pragi, u podnóża szczytów Lasu Sławkowskiego, u zbiegu rzek Ohrzy i Ciepłej. Tutejsze wody, pomagają w zaburzeniach metabolizmu, chorobach mięśni i stawów, chorobach wątrobowych, schorzeniach woreczka żółciowego a także w rekonwalescencji po leczeniu onkologicznym. Karlowe Wary, znane i doceniane już od dawna m. in. przez Chopina, Dumasa, Beethovena, Goethe’go, cara Rosji Piotra Wielkiego i Karola Marksa, nieustannie cieszą się powodzeniem wśród kuracjuszy, których liczba w skali roku wynosi ok. 80 tys. osób. Coraz chętniej odwiedzają je sławy z całego świata m.in. Mia Farrow, Gregory Peck i Whoopie Goldberg, a organizowane tu
festiwale sprawiają, że miasto staje się coraz bardziej znanym centrum kulturalnym.
Karlowe Wary to także miasto kryształów Moser, porcelany i słynnego na całym świecie likieru ziołowego tzw. becherówki.
Uzdrowisko, Spa
W Karlowych Warach znajduje się
dwanaście źródeł o leczniczym działaniu, bogatych w związki dwuwęglanowe, siarczanowe, chlorowe i sodowe. Najsilniejszym jest wypływający z głębokości ok. 2-3tys. metrów
Vřídlo, którego
temperatura sięga 73ºC (temperatura pozostałych źródeł to ok.40ºC). Bijące źródła ujęte są w pięciu specjalnie wybudowanych kolumnadach.
Źródła mineralne mają podobny skład, ale różnią się
temperaturą i zawartością tlenku węgla, przez co mają różne właściwości. Chłodnejsze mają katartyczny efekt, cieplejsze pomagają zwolnić wydalenie żółci i soku żołądkowego. Pierwsze wzmianki na ich temat pojawiają się w drugiej połowie XIV w. W1522 r. w Lipsku lekarz Václav Payer wydał pierwszą specjalistyczną książkę o właściwościach leczniczych karlowarskich źródeł. Zalecano wtedy gorące, a nawet parzące kąpiele. Dopiero w połowie XVIII w. wody zaczęto również pić. Początkowo zalecano 2 litry dziennie, jedak w 1789r. Jan Becher, miejscowy lekarz, po przeanalizowaniu składu wody uznał, że należy spożywać ją w oganiczonych ilościach, max. 400 ml na dzień. Od jego nazwiska pochodzi dzisiejsza nawa kubków z zabawnym dziobkiem, z którymi wczasowicze spacerują po parkach zdrojowych, tzw. becherk. Obecenie
Karlowe Wary Spa oferuje szeroką gamę zabiegów: kąpiele, masaże, wodoleczenie, fyziatri, gimnastyka itp.
Historia
Karlowe Wary założył w 1350 r. cesarz Karola IV, a w 1370 madał im prawa miejskie. Od jego imienia pochodzi dzisiejsza nazwa
uzdrowiska (pierwotnia...